Corné van Mastrigt Dartmaster 2013-2014

Corné van Mastrigt Dartmaster 2013-2014

Zaterdag 13 juni j.l. werd voor de zeventiende keer het Master Darttoernooi van de Zevenbergse Dartranking gehouden. Het darttoernooi, waar de zestien beste darters van het afgelopen seizoen streden om deze titel, in Gasterij De Engel. Corné van Mastrigt uit Zevenbergen won deze door in een spannende finale te winnen van Johan de Tree uit Klundert met 6-5.

Prijsuitreiking afgelopen seizoen
Vooraf aan het Masterstoernooi werd de prijsuitreiking gedaan van het afgelopen seizoen. Paul Vreugdenhil uit Klundert was de nummer één, met vijf overwinningen, 28 x 180 en een 170 finish. Tweede werd Eddy Hoogenboom uit België, derde Johan de Tree en vierde Jan Jonker (eveneens 170-finish), tevens waren dit de poule-leiders voor het Mastertoernooi. Alle zestien darters kregen een aandenken van het afgelopen seizoen met een aantal consumptiebonnen. De hoogste uitworp van het seizoen was 170 en werden door zowel Paul Vreugdenhil en Jan Jonker gegooid. Beide mochten daarvoor iets extra’s voor ontvangen.

In het voorwoord vertelde Jan Leijs nog, dat het afgelopen seizoen een topjaar aan het aantal deelnemers mocht ontvangen, ondanks dat de locatie in feiten dit niet aan kon. Later heeft de organisatie het aantal deelnemers weten beperken tot een maximum. De Zevenbergse Dartranking mocht maar liefst 423 deelnemers inschrijven, wat neer komt op een gemiddelde van 35 deelnemers per toernooi. Dit aantal is nog nimmer gehaald in al die jaren. Daarna werd er een koud/warm buffet door Gasterij De Engel geserveerd, waarna het toernooi kon beginnen.

Het Mastertoernooi
John Antes had van te voren aangegeven dat hij niet meedeed aan het Mastertoernooi. Hierdoor kon Marijn van Peer die zeventiende werd, meespelen in het toernooi. Voorafgaand aan het toernooi werd door Van der Horst, Bikeshop uit Klundert een Stuntfiets beschikbaar gesteld voor de darter die deze avond een 170-finish wist te gooien. De poule-indelingen waren al bekend, omdat dit aan regels is verbonden. De eerste afvallers uit de poule zouden verder gaan in de zogenaamde verliezersronde

De Partijen
Zoals verwacht waren er geen echte grote verrassingen, alleen in poule drie, kon de finalist van de afgelopen twee jaar zich niet plaatsen. Henk van der Horst had zich anders voorbereid en het liep voor geen meter. Wel wist hij nog 132-finish te gooien, dat tevens de hoogste uitworp van de avond werd. In zijn poule met Johan de Tree als favoriet, verloor hij van Maikel van Wingerden, die tevens voor de verrassing zorgde en won met 3-2. Beide gelijk betekende, onderling resultaat.

Van de top vijf Eddy van Hoogenboom, Johan de Tree, Paul Vreugdenhil en Jan Jonker plaatste zich vrij gemakkelijk. Iwan Silvius met iets meer moeite, Corné van Mastrigt als eerste en Peter Velterop en Maikel van Wingerden werden de nummers twee van elke poule. Hiermee was de schifting gemaakt. De overige gingen strijden in de verliezersronde, waar ook een knock-out fase werd toegepast.

Verliezersronde
De eerste partij Johan Stoop tegen Marijn van Peer, een onderlinge strijd die als maar voortduurt. Gelukkig hadden zij een goede schrijfster gekregen, die op vrijwillige basis dit deed en volgens haar eigen woorden, “dit is ook het niveau wat ik zelf gooi”. Het werd een slopende partij, “voor alle drie”. Een heuse 3-2 partij met winst voor Johan.

De volgende partij Henk van der Horst tegen Jimmy Jonker, ook dat werd een 3-2 partij, waar Henk nog met 2-0 voor stond, maar Jimmy zich terug vocht naar een overwinning. Om Jimmy niet te kort te doen in zijn spel, want hij was werkelijk goed, was Henk er vanavond niet echt bij!

Jan-Willem van Ham tegen Dylan van Beers ook een 3-2 partij, ook een verrassing, althans in mijn ogen. Dylan een jeugddarter wist de partij te winnen. De jeugd heeft de toekomst!

Maurice Rynart tegen Dian Stoop werd een 3-0 overwinning voor Maurice. Op papier lijkt het overtuigend, maar de werkelijkheid was anders.

De halve finale werd door Jimmy Jonker tegen Johan Stoop gewonnen door Jimmy met 3-1. Dezelfde uitslag werd het ook Maurice tegen Dylan. Het had misschien heel mooi geweest dat beide jeugddarters het samen uit konden maken. Jimmy in de finale tegen Maurice, dat werd ook weer zo’n spannende partij. En, zoals Jimmy dart herkennen we toch ook wel een beetje zijn vader Jan. Een nipte 4-3 overwinning voor Jimmy, maar hij mag er zijn. De verliezersronde dus door Jimmy gewonnen betekende in werkelijkheid dat hij de negende plaats op het Mastertoernooi heeft behaald.

Winnaarsronde
Paul Vreugdenhil tegen Iwan Silvius werd een partij die Paul lang zal heugen. Paul, eerste in de ranking was favoriet. Zijn laatste titel behaalde hij in het seizoen 2008-2009 en wilde graag deze weer eens prolongeren. Iwan Silvius, twee jaar geleden nog finalist wilde dit niet zomaar laten gebeuren. Beide darters waren goed in hun eigen legs. Iwan had de bull gewonnen en mocht beginnen. Iwan wist zijn eigen legs te winnen en Paul ook zo. Met de stand van 3-2 kon Iwan bij blijven in de leg van Paul, in de vorige legs was dat niet mogelijk. Paul behaalde lang niet het nivo, dat hij had laten zien, en Iwan wist daar 100% van te profiteren en maakte 4-2. Voor velen was dit wel de verrassing van de avond.

Johan de Tree won van Peter Velterop, eerst met 1-0 voorsprong, waarop Peter zich terug knokte naar een 1-2. Johan met achterstand, maakt hem meestal nog scherper en wist dit om te buigen naar een 4-2 winst.

Eddy van Hoogenboom had geen problemen met Maikel van Wingerden en won met 4-0. Voor Maikel werd het toch al een geslaagd toernooi, om met de “grote” mee te spelen. Zoals hij zelf zegt “nog eventjes doortrainen”.

Corné van Mastrigt tegen Jan Jonker, op papier ook een mooi affiche. Maar Jan was niet die Jan, met een beetje ongelukkig seizoen achter de rug stond hij uiteraard wel bij de besten. Maar nu moest het er uit komen. Op cruciale momenten mistte hij de nodige dubbels. Maakte nog wel 2-2. Een 3-2 voorsprong zat er voor hem niet in. Corne wist dit professioneel uit te spelen en won met 4-2.

Na de overwinning op Paul, mocht Iwan aantreden tegen Johan in de halve finale. Iwan behaalde lang niet meer dat niveau, daarentegen was Johan oppermachtig en won met 5-1. Eén Finalist was bekend.

De andere partij werd een ware thriller. De sympathieke Belgische Nederlander Eddy van Hoogenboom tegen Corné van Mastrigt. De eerste 3 legs had Eddy al de mogelijkheid om op voorsprong te komen, maar zijn dubbels liepen niet. Opdat moment stond hij achter met 0-3. Het moest van verre komen om nog een kans te maken. Het werd 1-3, 2- 3, 3-3. Alle aanwezigen hadden oog voor deze partij. Eddy maakte 3-4! Juist op dat moment wist Corné zich terug te knokken en maakte 4-4. Corné mocht de laatste leg beginnen en wierp een lage score, daaropvolgend nog een en Eddy liep verder en verder uit. Op het moment dat Eddy al 3 pijlen voor de partij had gekregen, stond Corne nog vooraan in de 200. Juist op dat moment werd het voor Eddy “ijzerdraad”. Dubbels die op een millimeter werden gemist, waarop Corné met een mooie 80-finsh toch de finale wist te behalen.

De finale voor Johan de Tree tegen Corné van Mastrigt was een feit. Van een best of negen naar een best of elf. Nog bekomende van de vorige partij werd na een kleine pauze gestart met de finale. Ook dit zou er eentje worden!! Het spelverloop: Corné kwam met 0-2 voor. Johan moest het zoals al vaker van “ver” halen. 1-2, 1-3. Corné bleef geconcentreerd darten. Sloot zich af en t.o.v. voorgaande jaren lag zijn tempo een stuk lager, waarop de tegenstander dan zich maar moet aanpassen. En dat lukt Johan. Het werd 2-3, 3-3 en 4-3. Voor de eerste keer de voorsprong. Daarna werd het 4-4, 5-4 voor Johan en toen kon Corné weer gelijk maken. De laatste en beslissende leg pakte Corné. Voor Corné van Mastrigt werd dit zijn derde Mastertitel.

Daarna vond de prijsuitreiking plaats. De 170-finish werd niet gegooid, terwijl door velen darters met regelmaat op deze uitworp bewust werd neer gezet. De nummers één en twee van de verliezersronde, Jimmy Jonker en Maurice Rijnart, mochten een prijsje in ontvangst nemen. De nummers acht t/m met vijf, die niet meer in de gelegenheid kwamen om een toernooitje te gooien, maar zich moesten opofferen om te schrijven, ontvingen wat. De plaatsen één tot en met vier van de winnaarsronde ontvingen een geldprijs.