Ed Hoogenboom Dartmaster 2016-2017

Ed Hoogenboom Dartmaster 2016-2017

Zaterdag werd voor de 20ste keer het Mastertoernooi georganiseerd. Een toernooi waar de beste 16 van de 7-Bergse Dartranking strijden om deze titel. De sterkste darters namen het tegen elkaar op. Nog nimmer was het gebeurt dat een darter 2 keer achter elkaar de titel won. Edje of Ed Hoogenboom is de naam! Ed won in de finale, van de toch wel verrassende finalist Paul Vreugdenhil, die in een spannende halve finale Jan Jonker wist uit te schakelen.

Voordat het Mastertoernooi zijn aanvang kreeg, vond eerst de prijsuitreiking plaats van het afgelopen seizoen. Corne van Mastrigt uit Zevenbergen werd 1ste, 2e Ed Hoogenboom, 3e Jan Jonker en 4e Olaf Knook. Laatstgenoemde een prima prestatie om als jeugdspeler tussen deze gerenommeerde darters te staan. Afscheid werd er ook genomen van de locatie en van de eigenaar Mario Ploeg. Na ongeveer 15 jaar samen te hebben gewerkt, heeft de organisator besloten om naar een andere locatie te gaan. De huidige locatie voldoet niet aan de gevraagde eisen, om een goed bezet toernooi te organiseren. Spijtig.

Jan Leijs legde het een en ander uit voor het komende seizoen, waarna de prijsuitreiking werd gedaan door Edwin Gelens. Zoals al jaren op ludieke wijze, met opkomst muziek en een zegje werden de darters gepresenteerd. Er hing een heerlijke ontspannen sfeer. Bijna gelijktijdig werden alvast de broodjes met frikandel/kroket geserveerd, zodat iedereen een bodempje kon leggen. Na de prijsuitreiking ging iedereen nog genieten van het prachtige weer op het terras, waar de zakken frite met mayonaise werden uitgedeeld.

De poule-indelingen waren al lang bekend, want hiervoor was gestreden in de ranking voor de plaatsing. Grote afwezige van het toernooi was Corne van Mastrigt, de nr. 1 van het seizoen. Hij had zijn prioriteit gelegd voor een ander toernooi. Hierdoor schoof ieder op.

Het Masterstoernooi blijft een op zichzelf staand toernooi. Geen opwarm rondje. “Je moet meteen aan de bak”. Dan maar hopen dat die pijlen goed vallen! De 1 heeft wat alcohol nodig, om de eerste spanning van die arm af te krijgen, de ander heeft dat helemaal niet nodig. En wanneer neem ik dat eerste pilsje? Lang of kort van te voren? In ieder geval weet 1 speler dat ie het met ice-tea niet heeft gered!

Poule 1 was theoretisch de sterkste poule, Edje, Edwin, Rik Luyks en Dylan van Beers. Waar enorm veel van verwacht werd, lieten Ed en Edwin er gaan gras overgroeien en wonnen beiden tegen Dylan en Rik met 3-0!. Niks geen spanning. Duidelijke taal, om het zo maar eens uit te drukken.! Ed won van Edwin. En waar de 1 geduldig wacht en relaxed, gaat de ander iets meer consumeren, wat dan weer opbreekt in de kwartfinale!

Poul 2, Jan Jonker, Iwan Silvius, Maurice Rijnart en Marijn van Peer. Jan was top en won van iedereen, maar de nummer 2 zou een belangrijk plaats worden. De darters Iwan en Maurice, beide kunnen nogal wisselvallig zijn. Iwan altijd goed voor een topnotering won van Maurice en plaatste zich als 2e. Voor Marijn, die bijna nog voor een verrassing zorgde om tegen Iwan met 2-0 voor te staan, hield niet stand.

Poule 3 en Poule 4 werden de spannendste, tot de laatste partij moest worden beslist wie er naar de kwartfinales zouden gaan.

Poule 3, speelden, Olaf Knook, Rene Hagenaars, Luc Snels en Rob Godschalk. Olaf, de nummer 4 geplaatst, werd veel van verwacht, misschien van zichzelf ook wel. Ook Rene had zich voor de eerste wisten plaatsen. Rene won van Olaf met 3-2. Luc won met 3-0 van Rob. Als je met 3-0 verliest, moet je nogal wat in je mars hebben, om je nog zien te plaatsen. Rob won eveneens met 3-0 van Olaf met mooie 134 finish. Rob wist ook met 3-2 van Rene te winnen. Net voldoende om als 2e naar de kwartfinale te gaan. Toch wel een goede prestatie voor een darter, die zijn hoogte punt had bereikt begin jaren 90! Luc verloor van Olaf met 3-2, maar behaalde wel de meeste punten.

Poule 4, de als 5e geplaatste darter Arwaldo, de net 18 jarige, zou hij het waar kunnen maken, Paul Vreugdenhil slechtste notering ooit 13e. Maar ja, met Paul weet je het nooit zeker. Dart in ieder geval een stuk minder het afgelopen seizoen. Gebert Knook, voor de eerste keer bij de Masters, blijft voor de meeste een moeilijke tegenstander. Joost van Bastelaere, tsja, ook hij voor de eerste keer, met in het voorlaatste toernooi nog een finale plaats. Gebert won van Arwaldo. Paul won al zijn partijen met 3-1. Arwaldo wist van Joost te winnen met 3-2. De laatste partij ging het erom, Gebert tussen Joost, waar Gebert duidelijk de betere was en Joost het eigenlijk al lang goed vond.

De 8 afvallers met de overige darters uit een voorgaande poule de plaatsen 17 t/m 24, speelden nog een verliezersronde, die uiteindelijk werd gewonnen door Rik Luyks(inmiddels wel aan het bier) Rik won in de finale van Arwaldo.

Kwartfinale

Edje had geen problemen met Gebert en won met 4-0. Luc Snels won met 4-2 van Iwan Silvius. Edwin Gelens was geen schim meer vergeleken met de poulewedstrijden en verloor met 4-0 van Paul. Jan won met 4-1 van Rob.

De verliezende kwartfinalisten 5 t/m 8 ontvingen waardebonnen te besteden in een Dartshop.

Halve finale

Een echte verrassing mag het niet heten, Ed, Jan, Luc en Paul. Ed tegen Luc, beide woonachtig in Belgie, de ene een echte Belg, de andere een “nep-Belg”, maar dart als een echte Nederlander, Edje! Het werd een spannende pot, want Luc heeft al vaker gewonnen van Ed. Ed pakte de voorsprong en hield stand, 5-3.

Paul en Jan tegen elkaar. Tsja, dat was er een om van te smullen. Jan pakt een 3-1 voorsprong. Het werd 3-3. 4-3 voor Paul en 4-4. In de laatste leg kwam Jan als eerste op een finish, met dubbele bull kon ie het uitmaken, koos voor safe maar raakte de triple 10 ipv een enkele. Paul stond toen nog niet op een finish, maar daarna op 113. Jan miste 3 pijlen voor dubbel 10. Paul wist, onder deze enorme spanning deze 113 uit te gooien.

Voor de 3e en 4e plaats werd gespeeld door Jan en Luc, waar Jan de betere van was en won met 4-1. De troostfinale is haast niet meer op te brengen, als je voor de finale wordt uitgeschakeld.

Finale

Ed Hoogenboom, kon als eerste deze titel prolongeren. We hebben de afgelopen jaren wat kampioenen gehad. We kennen ze allemaal, “de Corneekus”, “de Jantjes”, “de Paultjes”, “de Treekus”, met meerdere titels opzak. Vandaag kan daar ook de “Edjes” bij komen. Maar nog nooit aaneensluitend! Ed was enigszins vermoeid, maar het geeft toch een kick, een adrenaline stoot, om in een finale alles weer te geven. Paul net bekomen, maar wel enorme blij, dat ie deze prestatie heeft kunnen leveren.

Beide darters gunnen elkaar alles, maar 1 kan er maar winnen. Ed won de eerste leg en Paul de 2e, waar beide darters een 180 wierpen. Ed was zeer scherp en Paul kon maar amper de scores bijhouden. Elke pijl op de finish van Ed was raak. Met de stand van 2-1, werd dat nog maar eens duidelijk gemaakt. Ed wierp een 180, 140 en 145, om 36 over te laten. De eerste pijl miste, maar de 2e pijl was wel raak, een prachtige 11 darter! Ed heeft nog maar eens laten zien, dat hij momenteel de beste is. Paul heeft geen leg meer kunnen pakken. Ed won uiteindelijk met 6-1.  De hoogste uitworp ging eveneens naar Ed, maar moest deze delen met Dylan van Beers, met 167.

Het eerste volgende ranking toernooi zal op 16 september in Zaal Verhoeven plaatsvinden.

Binnenkort komen alle data op de site te staan.