Jan Jonker Dartmaster 2012-2013

Jan Jonker Dartmaster 2012-2013

Afgelopen zondag is gestreden om de Mastertitel van Zevenbergse Dartranking seizoen 2012-2013 in Feestzaal Leven in de Brouwerij. Jan Jonker uit Zevenbergen won de finale tegen de titelverdediger van vorig jaar Henk van der Horst uit Klundert met 6-1.

Zondag begon het Masterstoernooi met de prijsuitreiking van het afgelopen seizoen, dat tot het laatste toernooi spannend bleef. Jan Jonker won de competitie in dit Rankingseizoen, met als tweede Corné van Mastrigt en derde Paul Vreugdenhil. In het begin van het toernooi zag het er helemaal niet naar uit dat Jan de winnaar zou worden. Corné was in het begin van het seizoen oppermachtig. Jan begon zijn opmars te maken in het zesde toernooi met en een toernooi overwinning. Daarna won hij er nog vier op rij. Sloot de competitie af met 35 180-ers. De totale uitslag bepaalde tevens de poule-indeling voor het Mastertoernooi. Helaas moest Peter Velterop, de als vierde geplaatste darter, afzeggen.

Plaatsvervanger werd de nummer zeventien Lesley van Berk. Hierdoor schoof alles op en bepaalde voor sommigen een betere tegenstander dan voorheen. Het Mastertoernooi is een apart toernooi, een toernooi op zich! De vorm van de dag wordt bepaald en altijd brengt het verrassingen met zich mee. De prijsuitreiking werd opgefleurd door eigen muziek keuze en er werd een kort woordje gezegd door de organisator Jan Leijs, waarna iedereen een drankenpakketje ontving en een certificaat met hun beste plaats en noteringen. De hoogste uitworp van het seizoen ging naar Corné van Mastrigt met 170. Dit werd ook door Kees Slokkers geworpen, maar die had niet de verplichte 8 toernooien meegedaan. Ook werden de andere vrijwilligers bedankt, John Antes, Jan de Visser, Peter van Fessem en Edwin Gelens voor hun inzet en deze werden “rijkelijk” beloond. Vervolgens werd Mario bedankt voor zijn goede zorg en werd medegedeeld dat de ranking voor volgend jaar gewoon weer bij Mario wordt gehouden, maar dan op een andere locatie. In ieder geval is op de Markt (naast de bank) Zodra dat wij de agenda hebben dan zullen data bekend worden gemaakt.

Mastertoernooi
De beste twee van iedere poule gaat naar de winnaarsronde, de overige gaan naar de verliezersronde. Zoals gezegd waren de poule indelingen bekend. Jan Jonker, pouleleider had als tegenstanders Peter van Fessem, John Antes en Lesley van Berk. Grote verrassingen waren hier niet. Dat Jan in grootse vorm was, dat liet hij blijken, want hij wist maar liefst zes keer een 180-er te gooien in de poule.

Poule Twee
Corné van Mastrigt moest tegen Jan van de Klundert, Edwin Gelens en Jan Willem van Ham. Edwin, toch wel een kanshebber, haalde niet de winnaarsronde. Wat wel een grote verrassing was dat niet Corné als poule winnaar kwam, maar Jan van de Klundert, hiermee werd meteen duidelijk dat de nummer één van poule drie een kraker werd, want de winnaar van die poule was Paul Vreugdenhil. Grote klasse van Jan van de Klundert om als poule-winnaar uit de bus te komen.

Poule Drie
Paul Vreugdenhil met als tegenstanders Henk van der Horst, Marijn van Peer en Jan Leijs. Van te voren was al min of meer bekend dat Paul deze poule zou winnen, maar voor de nummer twee positie zou een spannende partij worden Henk tegen Jan. En dat werd het ook tot en met de laatste leg toe. Zelfs met de uitworp hadden beide spelers last van, maar uiteindelijk werd het toch Henk.

Poule Vier
Niet Peter Velterop, maar Iwan Silvius werd poule-leider. Vorig jaar nog verliezend finalist, dit jaar werd hij in de poule uitgeschakeld. De talentvolle Ricardo Vrijhof won alles en werd poule winnaar. Grote verrassing, maar klein van stuk werd Jimmy Jonker, hij wist van Iwan Silvius en Johan te Stoop winnen, Hierdoor plaatste Jimmy zich voor de winnaarspoule. Tevens wist hij de hoogste finish van de winnaarsronde te gooien, namelijk 144.

Met een kleine pauze en de verkoop voor de loterij begon men aan de verliezersronde met acht darters. Fanatiek dat iedereen was werd er een best of zeven gegooid. Ook in deze ronde kwam Iwan Silvius niet in zijn spel, hij moest tegen John Antes, een gerenomeerde verliezersronde-specialist, en dat viel hem zwaar, hij wist nog wel twee legs te pakken, maar John was te sterk en gooide ook nog de hoogste uitworp in de verliezersronde, namelijk 137. Jan Leijs won in wederom een spannende pot van Jan Willem van Ham, die zelfs nog met 3-1 voor stond. Johan Stoop won van Lesley van Berk met 4-0. En Edwin Gelens won van Marijn van Peer met 4-1. De beste vier van de verliezersronde waren bekend. Johan Stoop was op dat moment veel te sterk voor Jan Leijs. Edwin Gelens won van John Antes, om toch maar even te laten zien, dat hij zijn teamgenoot de baas bleef. De Finale was in feiten geen finale, Edwin Gelens was veel te sterk en won met 4-1 van Johan Stoop, waardoor hij waardebonnen had verdiend. Zo ook de plaatsen twee, drie en vier.

Winnaarsronde
Best of zeven Jan Jonker tegen zoon Jimmy. Jan in zo’n vorm hier tegen is geen enkele tegenstander tegen opgewassen. Jimmy had het al prima gedaan, want voor het eerst had hij de beste acht bereikt, ofwel de kwartfinale. Een mooie prestatie en we zullen nog veel van hem zien. Corné van Mastrigt tegen Paul Vreugdenhil , dat zou een kraker kunnen zijn, maar het liep bij Paul niet zo goed. Corné won met 4-1. Peter van Fessem tegen Ricardo Vrijhof, ook een mooi affiche. Een 4-2 overwinning voor Peter. Beide darters hebben de klasse om meer te bereiken. Peter had dat al een keer gedaan. Afgelopen seizoen een prachtige Eredivisie gedart. Elke week top-darts en dat komt zulke partijen ten goede. Voor Ricardo komt zijn tijd nog wel. Henk van der Horst tegen Jan van de Klundert. Jan was geen schim meer van hetgeen wat hij in de poule had laten zien. Henk daar in tegen wordt steeds beter. De uitworpen die hij in het begin mistten, raakten hij nu wel. Met maar liefst 4- 0 wist hij deze te winnen.

Halve finale
Jan Jonker tegen Corné van Mastrigt best of negen. Jan was heel de dag zeer geconcentreerd en had helemaal zijn zinnen op titel gezet. Wat kunnen we er van zeggen. Jan wint de partij met 5-2. De uitslag liegt er echt niet om. Jan won de eerste leg 1-0, daarna werd het 1-1, 1-2, 2-2 en vervolgens liep Jan verder uit met drie keer een 180-er . Tegen Jimmy had hij er ook al weer twee gegooid.

De andere finale ging tussen Peter van Fessem en Henk van der Horst, een mooie partij, beide darters van gelijkwaardig niveau, beiden kunnen pieken, schitterend uitgooien, maar ook tragiek kunnen ze brengen. Spelverloop ging als volgt, Peter maakte 1-0, daarna 1-1, 1-2, 2-2, 3-2, 3-3, 3-4 en 3-5. Henk van der Horst stond weer in de finale, vorig jaar dacht iedereen nog dat is een toevalstreffer, maar hij staat er toch maar en wel voor de tweede keer. Ook dat is een schitterende prestatie. Voor Henk was dit een topprestatie, want daarna in de finale kon hij niet meer op niveau komen, dat heeft ook te maken met Jan, die zijn oude niveau overtreft met hoge school darts. Jan gooide dus in totaal maar liefst twaalf keer 180 deze middag. Een record in de geschiedenis van de Zevenbergse Dartranking, dat dit jaar voor de zestiende keer werd georganiseerd. De nummers drie en vier werden Peter van Fessem en Corné van Mastrigt die ook een geldbedrag in ontvangst mogen nemen. De plaatsen vijf tot en met acht werden nog beloond met een waardebon voor een vrije deelname aan de Zevenbergse Dartranking voor het volgend seizoen.

Voor de kijkers en wel liefhebbers werd er tussendoor een fun-pouletje gespeeld. Waar Ricardo van Munster de winnaar werd en later nog prijsje in ontvangst mocht nemen. Het toernooi werd afgesloten met een prijsuitreiking, waarna iedereen kon deelnemen aan de barbecue.