Johan de Tree wint, 170-finish Jan Jonker

Johan de Tree wint, 170-finish Jan Jonker

Zaterdag 15 februari werd het zevende toernooi van de Zevenbergse Dartranking gehouden in Gasterij De Engel te Zevenbergen. Met 41 darters pakte Johan de Tree uit Klundert zijn derde overwinning op rij, door in de finale met 5-3 te winnen van Eddy Hoogenboom uit Turnhout (België).

Wederom mocht de organisatie nieuwe darters inschrijven. Twee “Oud-gedienden” Barry Leijs met zijn maatje Olaf Roks uit Fijnaart waren van de partij en waren het nog niet verleerd. Ook de familie De Laat uit Made was vertegenwoordigd, zelfs “Pa” was van de partij, maar ook John Genet, die nog een veertien-darter wist te gooien en Jerry van de Made, die de halve finale wist te halen.

De tweede partij in de voorrondes, Jan Jonker moest tegen nieuwkomer Youri Korteweg en meteen de eerste leg gooide Jan de hoogste finish van 170 uit. Youri wist niet wat hem overkwam. Hans Korteweg wist twee puntjes te halen tegen Toon de Laat en nog één puntje van Jan willem van Ham, zodat de familie Kortweg beide in knock-out ronde terecht kwamen, waar het daarna meteen was afgelopen. “Alle begin is moeilijk”. Patrick Koevoets (De Pudding) wist helaas geen punt te behalen, maar hierbij moet wel worden vermeld, dat hij dit op zeer sportieve wijze compenseerde om een aantal partijen te schrijven, waaronder de halve finale en de finale.

Waar het vroeger voor Han Romijn heel gemakkelijk ging met darten, is het nu het tegenovergestelde. Han moet hard trainen om een paar puntjes bij elkaar te verzamelen. Marijn van Peer wist maar liefst 8,5 punt te halen in de voorrondes, ver boven zijn gemiddelde. Hij heeft de jeugd laten zien, dat hij nog niet is afgeschreven. Van de zes jeugddarters die meededen behaalde Jacco Crezee en Maurice Ploeg de meeste punten, namelijk 5,5.

Erwin van Beurden wist goed partij te geven tegen Johan de Tree, maar Johan won met 2-1. Daarna moest Johan tegen Paul Vreugdenhil, eigenlijk te vroeg in het toernooi, maar als je een toernooi wilt winnen, moet je van iedereen kunnen winnen. Ook deze keer had Johan de “langste adem”. Het werd een spannende pot, waarop Johan in de beslissende leg met een 180-er begon. Peter van Fessem en Henk van der Horst, zijn vrijwel gelijkwaardige darters, beide kunnen pieken en zijn in staat om van iedereen te winnen, ze speelde een spannende pot in de kwartfinale waarop Henk telkens de voorspong nam en Peter gelijk maakte. Tot aan 3-2, want dan valt er niets meer gelijk te maken. Voor Henk was dat de derde keer dat hij de halve finale wist te halen, waarop Eddy Hoogenboom te sterk voor hem was.

Eddy “onze gezellige Hollandse Belg” heeft veel dartervaring. En dat zie je. Een aantal jaren geleden heeft hij in een Belgisch team gespeeld waarmee zij Kampioen van België zijn geworden. Eddy behaalde vrij eenvoudig de finale, achteraf is dat makkelijk gezegd. Om de finale te bereiken wist hij te winnen van Maurice Rijnart, Michael van Wingerden, Dieter Schippers en Henk van der Horst. Johan de Tree had wel wat lastiger, hij moest tegen Erwin van Beurden, Paul Vreugdenhil, John Genet en Jerry van der Made. Tegen Jerry moest hij vol aan de bak. De uitslag was wel flatterend, maar Jerry stond met 1-0 voor en kreeg de kans op 2-0. Deze maakte hij niet, zodat Johan met al zijn ervaring gelijk maakte, om vervolgens met 4-1 te winnen.

In de finale pakte Eddy Hoogenboom de eerste leg, Johan de Tree de tweede, derde en vierde leg. Deze vierde leg was cruciaal, want Eddy kon uitgooien, maar dat lukte niet, of je nu 2-2 kan maken of 3-1 achter komen, dat maakt nogal wat uit. Maar Eddy heeft veerkracht en dat liet hij zien ook, hij maakt 3-2 en 3-3. Waarna Johan 4-3 maakte met een mooie 120-finish. De laatste leg won Johan ook, 5-3.

Aantal 180-ers: 11 keer
Hoogste finish: 170 door Jan Jonker