Paul Vreugdenhil wint eerste rankingtoernooi op nieuwe locatie

Paul Vreugdenhil wint eerste rankingtoernooi op nieuwe locatie

Zaterdag 16 september werd het eerste toernooi van het nieuwe seizoen 2017-2018 gespeeld in de nieuw locatie Bij Verhoeven Cafe Feestzalen te Zevenbergen. Na een wat moeizaam begin wist Paul uiteindelijk de finale te bereiken en won deze van Corne van Mastrigt.

40 Darters hadden zich aangemeld. Een prima start voor het rankingseizoen. De nieuwe locatie voor de meeste rankingdarters wel bekend, was het weer wel even wennen. Je moest je plekje weten te vinden, maar dat komt beslist wel goed. In ieder geval voor de fanatieke darters onder ons, is de ruimte in combinatie met ons eigen spelsysteem een prima uitkomst. Onder de inschrijvingen waren er toch wel darters, die nog nooit mee hadden gedaan en zo in aanraking kwamen met ons spelsysteem. Veel lof werd er over uitgesproken. Bedankt daarvoor! We mochten wat meer Belgen ontvangen, het team waar Edje Hoogenboom in is vertegenwoordigd. Ook zou er voor het eerst een verliezersronde worden gespeeld. Een nieuwtje. Ingebouwd in Na het huidige spelsysteem. (elders op de site, meer info)

Het aantal rondes wordt in feiten bepaald door de darters zelf. De duur van de partij en roken. Daarom werden er 5 voorrondes gespeeld, daarna de beste 32 naar de winnaarsronde en 8 naar de verliezersronde. In de 2e partij van Arwaldo Fioole wist ie een uitworp te gooien van 130. Dit bleek voldoende voor de hoogste finish van het toernooi.

Grote verrassing waren wel, dat Joost van Bastelaere en Rob Godschalk, vorig jaar beide goed voor een top 16 notering, zich niet konden plaatsen bij de beste 32. Een goedmakertje voor Joost was er nog wel, om de eerste verliezersronde winnend af te sluiten tegen Johan Stoop.

Enkele darters hadden in de zomer geen pijl aangeraakt. Zo klaagden Paul en Edwin over spierpijn in de arm! Enkele partijen te hebben gedart verliep het weer erg soepeltjes ‘bij de mannen”! Jan Snoeijs heeft zijn ‘toernooi-doop’, ook volbracht. Eerste rankingtoernooi, 6,5 punt en door naar de 32, waar hij verloor van Arnold Santbergen. Geen schande Jan, hij is een ere-divisie speler!. Olaf Knook behaalde de maximale punten door alle partijen te winnen met 2-0. Heeft het een voordeel in zo’n sterk deelnemersveld. Voor Olaf in ieder geval wel de eerste ronde, maar de 2e ronde moest hij tegen Jan Jonker. Voor Jan zijn kwaliteit kwam hij op een teleurstellende 16e plaats, maar ook dat zegt niet alles.

Knockout ronde

Nadat de voorrondes waren gespeeld, werd aan het echte werk begonnen. Bij de laatste 16 kwamen de volgende darters elkaar tegen, Corne van Mastrigt tegen Johan de Tree. Corne won met 3-1. Edwin Gelens won van Arwaldo met 3-0. Om vervolgens tegen Jan Jonker in de kwartfinale te verliezen waar alles draaiden om de dubbels, die maar niet echt goed lukte. Gebert Knook won in een spannend potje van Francois van Dungen met 3-2. Daarna in de kwartfinale tegen Corne verloor hij met 3-0. Maar om te starten met een eindplaats kwartfinale is een goede notering. Paul won van lesley Berk, Luc Snels en in de kwartfinale op nippertje van Francis Verholen met 3-2. Francis had daarvoor Maurice uitgeschakeld.

Edje Hoogenboom, Master afgelopen seizoen, zat nog niet in die vorm. Speelde in de kwartfinale tegen de talentvolle 18 jarige darter Ruben Mesters. Het vlotte tempo waar hij ‘meester’in is, moest nu het onderspit delven tegen een nog sneller darter. Ruben, die in een partij eerder tegen de ‘trage’ darter Eddy Sips speelde, en bijna hierdoor verloor, speelde in de halve finale tegen Paul Vreugdenhil.

De halve finale Ruben tegen Paul werd een tactisch spelletje, waar het tempo bepalend werd voor de scores. Tegen de snelle darter Ruben zijn tempo volgen, ‘is dodelijk’. Daarom had Paul besloten om het anders aan te pakken. Dat verliep voor hem voortvarend. Het tempo kunnen bepalen is 1 ding, je zal toch zelf moeten blijven scoren en dubbeltjes blijven gooien. Beiden lukte. Paul won met 4 tegen 1.

Corne tegen Jan werd een 4-2 partij. Beide darters duidelijk nog niet in hun vorm, maar desondanks toch halve cq finaleplaats behaald.

Finale

De 7-bergse ranking kent een vrij hoog niveau. Meeste darters die zo af en toe weleens ‘aan komen waaien’, de eendagsvliegers, proberen weleens een toernooitje te winnen. Nu na 20 jaar ranking kunnen we deze ‘eendagsvliegers’ nog steeds op 1 hand tellen. Ook zo vandaag. Met 40 darters en een sterk deelnemersveld, staan er 2 ranking-darters, Paul Vreugdenhil en Corne van Mastrigt.

Paul zat inmiddels veel beter in de partij dan Corne. Beide haalden niet het maximum wat ze meestal kunnen. Paul liep vrij gemakkelijk uit naar een 3-0, Corne maakte 3-1, waarop Paul 4-1 maakte. De partij was al gespeeld. Het werd nog wel 4-2, maar uiteindelijk 5-2.